INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis C fertőzés és bőrgyulladás

A hepatitis C fertőzést több típusú bőrtünet is kísérheti. Ezek megjelenése köthető magához a fertőzéshez, de okozhatja a máj károsodása is, időnként pedig a kezelések mellékhatásaként alakul ki a bőrgyulladás.

Az akut hepatitis C fertőzés során – ami hat hónap vagy ennél rövidebb idő alatt is lezajlik – vörös és viszkető bőrkiütések jelenhetnek meg a testen.  A bőrgyulladás ezekben az esetekben általában csalánkiütések formájában jelentkezik.

A hepatitis C fertőzést kísérő másik jellemző bőrtünet a máj súlyosabb fokú károsodására utalhat.

Ebben az esetben már nem akut, hanem krónikus fertőzésről van szó. Amennyiben a májat nagyfokú károsodás érte, akkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek a bőrön:

  • vörösesség
  •  viszketés
  • „pók naevusok”
  • barna színű foltok

A harmadik tipikus eset, amikor kifejezetten a hepatitis C fertőzés elleni kezelés következményeként alakul ki a bőrgyulladás. Ennek egyik formája, amikor a pegilált interferon injekciók okoznak kiütéseket a szúrások helyein. A bőrirritáció e formája például hidrokortizon-tartalmú krémekkel enyhíthető.

Kiütések azonban nemcsak az injekciók beadásának helyein, hanem a test egyéb részein is megjelenhetnek, kifejezetten az alkalmazott gyógyszer mellékhatásaként. Előfordulhat az egész testet beborító bőrgyulladás is, de szerencsére ez viszonylag ritka (az interferon ilyenkor olyaannyira kiszárítja a bőr mélyebb rétegeit, hogy az már komoly gyulladásos reakciót okoz a bőrben). Ha ilyet tapasztalunk, feltétlenül keressük fel a kezelőorvosunkat!

Hogyan kezelhetőek a bőrkiütések?

A megfelelő kezelési módszer kiválasztásához először is a bőrgyulladás pontos okát kell tisztázni. Akut hepatitis C fertőzés esetén a legjobb kezelési módot az antihisztaminok és a helyi kenőcsök alkalmazása jelenti. Krónikus hepatitis C fertőzés esetén ennél nehezebb lehet a kiütések által okozott kellemetlenségek enyhítése, a betegség előrehaladásával párhuzamosan ugyanis a bőrtünetek is változhatnak.
Ha a bőrgyulladás kiváltó oka maga a kezelés, akkor a legvalószínűbb megoldás, hogy orvosunk változtat a kezelési formán (például csökkenti a hetente beadott gyógyszeradagot). A gyógyszertárban az orvos előírása alapján elkészített kenőcs alkalmazása ugyancsak szükséges lehet a bőrtünetek enyhítése érdekében.

I. A. (Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu