INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Mi is a hepatitis C vírus?

A hepatitis C vírust (HCV) 1989-ben fedezték fel, a májbetegségek egyik gyakori okozója. A vírus elsősorban vér útján terjed, a véradókat 1993. óta szűrik HCV fertőzöttségre.

Magyarországon 70.000-re becsülik a HCV-fertőzöttek számát. Ebből 40.000 fertőzöttnél lehet szükséges kezelés, de csak kb. 15.000-en tudnak a fertőzöttségükről.

Kik a veszélyeztetettek?

Gondolni kell a fertőzésre mindenkinél, akinél a laboratóriumi- és/vagy képalkotó vizsgálatok májbetegségre utalnak. A helyzetet nehezíti, hogy a krónikus májbetegek 30%-ban normálisak a májenzim értékek- tehát a normális laborértékek nem zárják ki a fertőzöttséget.

Jelenleg is szűrik a véradókat, az élő szövet-átültetés donorokat, a hemophyliás- és hemodializált betegeket, a hepatitis B vírus fertőzötteket, a HIV fertőzötteket.

Veszélyeztetettek továbbá, akik 1993. előtt vérátömlesztést, vagy vérkészítményt kaptak, az egészségügyi dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és/vagy szexuális partnereik (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV fertőzött anya gyermeke(i), az intravénás vagy intranazális kábítószert használók, a tetoválással, testékszerrel élők. A fertőzés az átlagosnál gyakrabban fordul elő az 1945. és 1965. között születtek körében. 

A veszélyeztetettség felméréséhez interneten vagy nyomtatott formában elérhető kérdőív nyújt segítséget: www.majmoly.hu

Hogyan zajlik a hepatitis C vírusfertőzés?

A HCV fertőzés leggyakrabban tünetmentesen zajlik, a fel nem ismert heveny fertőzés után az esetek 50-80%-ban fejlődik ki idült C vírus hepatitis. Ennek talaján 20-30 év múlva májzsugor majd májrák alakulhat ki.

Miért fontos a vírusfertőzés felismerése?

A fel nem ismert fertőzés egyik veszélye, hogy a fertőzöttek vér útján, esetleg szexuális úton vagy ritkán egyéb módokon terjesztheti a betegséget. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a HCV cseppfertőzéssel nem terjed! Ezért az egy közösségben élők vagy foglalkoztatottak nem kaphatják meg egymástól a fertőzést.

A betegség mielőbbi felismerését az is fontossá teszi, hogy a fertőzés időben történő felismerésével és sikeresen kezelésével megállítható és visszafordítható a vírus által okozott májbetegség progressziója, megelőzhető a májzsugor és a májrák kialakulása. Az időben felismert HCV fertőzés ma már gyógyítható!

Hogyan történik a fertőzés kimutatása?

A vírus szűrése, kimutatása laboratóriumi vizsgálattal (anti-HCV ellenanyag) történik. Reaktív vagy kétes anti-HCV eredmény után HCV PCR-ral igazolandó a vírus jelenléte. Amennyiben ennek eredménye pozitív, a beteg Hepatológiai Centrumba irányítandó, ahol kivizsgálást követően kezdődhet meg kezelése, gondozása.

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu