INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Májbetegek diétája, táplálkozása

A hepatitis fertőzések – köztük a hepatitis C fertőzés is –, amellett, hogy a szervezet számos működési folyamatát negatívan befolyásolja, elsősorban a májat károsítja, de szövődményeként májzsugor és májrák is kialakulhat.

A máj legnagyobb része a hasüreg jobb felső részében helyezkedik el, közvetlenül a rekeszizom kupolája alatt, kis része átnyúlik a bal bordaív alá is. A máj szerepe a szervezet működésében rendkívül sokrétű, bár a köztudatban elsősorban méregtelenítő szerepe ismert.

A helytelen étrend komoly károkat okozhat a májműködésben, ezért a hepatitis C fertőzötteknek, mivel májukat a vírus amúgy is károsítja, különös gondot kell fordítaniuk étkezésükre és az étrend helyes összeállítására.

Étrendi szabályok hepatitis fertőzötteknek

A legfontosabb, hepatológusok által is javasolt tétel a teljes alkoholtilalom betartása, hiszen az alkoholt a máj bontja, és a hepatitis fertőzés sokkal súlyosabb következményekkel járhat, ha a fertőzött nem hagy fel az alkoholfogyasztással. Ahogy az egészséges embereknek, úgy a hepatitis fertőzötteknek is az egészséges táplálkozás követelményeit javasolt betartani, azonban vannak a májbetegekre vonatkozó, speciális tanácsok.

A rosszul beállított diéta (éhezés vagy túlzottan kalóriadús étrend) károsíthatja a májat. Az általánosnak mondható étrendi tanácsok leírása előtt fontos leszögezni, hogy a hepatitis fertőzöttek számára ajánlott gyakorlott dietetikus segítségét igénybe venni, akár egyedi étrend kidolgozása céljából is. Fő szabályként elmondható, hogy az étkezések napi 5-6, kis mennyiséget tartalmazó, nyugodt körülmények közt elfogyasztott adagból álljanak.

A betegeknek felül kell vizsgálni a bevitt szénhidrátforrásokat. Kerülendő a fehér liszt, a fehér rizs és mindenfajta finomított szénhidrátból előállított termék. Helyettük választhatók a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű kenyérfélék, a teljes kiőrlésű gabonák és lisztjeik, a belőlük készült tésztafélék, és a barna rizs. A helyes étrend fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs-, és zöldségfogyasztás. A zöldségféléket lehetőleg legalább részben hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani, naponta többször is.

A fehérjék alapvető építői testünknek, ám nem mindegy, hogy milyen forrásokból fedezzük a szervezet fehérjeszükségletét. Javasolt sovány húsok fogyasztása (baromfi, halak). Fontos, hogy lehetőleg olyan forrásból szerezze be a páciens a húsféléket, ahol a lehető legkevesebb kemikáliát alkalmazzák a termékek előállításakor. Egyéb ajánlott fehérjeforrások a húsféléken kívül a különböző tejtermékek, olajos magvak, hüvelyesek. A tejtermékek fogyasztásakor számításba kell venni azok telített zsírtartalmát is. A zsírfogyasztásnál kerülendőek a telített zsírsavak, és lehetőleg fogyasztásukat minimalizálni szükséges.
Ahogy az egészséges embereknél is javasolt, törekedni kell a finomított cukrok elhagyására és a sófogyasztás csökkentésére.
Érdemes kikérni a kezelő hepatológus vagy dietetikus véleményét, hiszen számos gyógynövény vagy étrendkiegészítő tartalmazhat olyan hatóanyagot, mely negatívan befolyásolja a máj működését.

(Dr. Gocs Nelli, szakgyógyszerész)

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu