INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Vállalhat-e gyermeket hepatitis C vírussal fertőzött nő?

Annak az esélye, hogy a várandós nő továbbadja a vírust gyermekének – az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) becslése szerint – körülbelül 6 százalék. A hepatitis C kezelésére – a jelenleg általánosan alkalmazott egyik gyógyszer (ribavirin) magzatkárosító hatásai miatt – a terhesség alatt nincs lehetőség.

Az érintett párnak ezért el kell döntenie, hogy a gyermekvállalásra a kezelés megkezdése előtt, vagy inkább a kezelés befejezését követően kerüljön-e sor.

A vírus gyermekre történő átterjedése a szülés közben történhet meg, és nincs mód arra, hogy az orvosok csökkentsék ezt a kockázatot. Történtek vizsgálatok azzal kapcsolatban is, hogy a hepatitis C vírus jelenlétekor – a vírus gyermekre történő továbbterjedési kockázata szempontjából – előnyösebb-e a császármetszés a természetes szüléshez képest. Az Oregon Health & Science University kutatói 18, 1947 és 2012 között elvégzett tanulmány eredményeit összegezték, és arra jutottak, hogy nincs egyértelmű összefüggés a szülés módja és a vírus továbbadásának fokozottabb kockázata között.

A gyermeket tervező nőkben felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e a hepatitis C fertőzöttséget kimutató tesztet végeztetniük. Ez jelenleg nem része a terhesgondozásnak – ellentétben a hepatitis B vírus fertőzöttség szűrésével –., (A hepatitis B vírus  90-95 százalékos eséllyel terjed át az anyáról a gyermekre.) Ha azonban az anya – a hepatitis C fertőzöttség esélyét tekintve – a magasabb kockázati csoportba tartozik (korábban esetleg intravénás droghasználó volt, stb.), akkor érdemes lehet elvégeztetnie egy tesztet.

Ha a teszt pozitív eredményt ad, vagy ha már a terhesség előtt is tudtuk, hogy hepatitis C vírussal fertőzöttek vagyunk, akkor a gyermeken is el kell végeztetni a vírusfertőzés kimutatására alkalmas tesztet. A csecsemő három hónapos korát követően ez csak a vírus RNS-ét kimutató teszttel lehetséges. Ennek negatív eredménye – a gyermek 12-15 hónapos kora között – egy antitest-teszttel erősíthető meg. Ha a szülők képesek várni, akkor az antitest-teszt is elég lehet, ezt azonban csak a gyermek 18 hónapos kora után javasolt elvégezni. A fertőzöttség esetén a gyermekek kezelése 3 éves kor alatt nem javasolt.
A baba szoptatásának elvileg nincs akadálya, az anyatejjel ugyanis – a szakemberek jelenlegi tudása szerint – nem adódik át a vírus. Ha viszont az anya mellbimbói kisebesedtek, akkor kerülni kell a szoptatást.

I. A. (Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu