INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis C vírus: anyatejjel átadható?

Számos kutatást végeztek már arra vonatkozóan, hogy a hepatitis C vírussal hogyan lehetséges megfertőződni. A leggyakoribb módja a terjedésének vér útján lehetséges, így a HCV fertőzött, gyermeket vállaló nők körében előfordulhat az infekció a szülés közben fellépő vérzések alkalmával. De mi a helyzet az újszülött anyatejes táplálásával?

A kismamáknak természetes és ösztönös igénye a gyermekük szoptatása. Az anyatej amellett, hogy a baba számára fontos, az immunrendszert támogató anyagokat (antitestek, gyulladásgátlók) tartalmaz, nagy szerepet játszik az anya és gyermeke közti kötelék kialakításában is. A kérdés az, hogy a vírus mekkora kockázattal juthat át az anya szervezetéből a gyermekébe, ha az anyatejes táplálás mellett dönt.

Az eddigi vizsgálatok és tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyatejjel ritkán, az esetek 5-10%-ában kell számolni a fertőzés átadásával. Az erre vonatkozó kutatások a ’90-es években nem jutottak egyértelmű végeredményre, így nem tudták alátámasztani az anyatejes táplálás esetleges tiltásának okait. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint a hepatitis C vírussal fertőzött anyukák a megfelelő felvilágosítás mellett ugyanúgy táplálhatják gyermekeiket, ahogy a vírust nem hordozó nők. Mindemellett felhívja a figyelmet arra, hogy a szoptatás közben fellépő vérzések (pl. a mellbimbó kisebesedése) alkalmával szüneteltetni kell az anyatejjel történő etetést.

A 2013-ban megjelent tudományos vizsgálatban nem fertőzött édesanyák anyatejéhez adták hozzá a hepatitis C vírust. Ennek eredménye épp azt mutatta ki, hogy a különböző közegekben (nem fertőzött anyatej, tehéntej, tápszer) a HCV fertőzőképessége jelentősen visszaesett. Az anyatejben található zsírsavak olyan kölcsönhatásba lépnek a vírus védőhártyájával, amellyel roncsolják annak szerkezetét, így gyengítve a hatását.
A kutatás és a tapasztalatok mind arra engednek következtetni, hogy nincs akadálya a HCV fertőzött anyatejjel történő táplálásnak.

M.J. Forrás: Dr. Sulyok Mihály – Dr. Szlávik János, DRportal.hu, (Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu