INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Nem érheti hátrány a fertőzöttet - A májbetegek jogi lehetőségei

Hepatitis C-fertőzés esetén nem csupán egészségügyi-orvosi, hanem bizony jogi kérdések is megfogalmazódhatnak. Ezek megválaszolására Dr. Kókai Balázst, a KT Consulting egészségügyi perekben is jártas munkatársát kértük fel.

Érheti-e bármilyen hátrány a fertőzöttet pl. az egészségügyi ellátása során vagy munkahelyén?

Nem. Az egészségi állapota miatt senki nem diszkriminálható. Az orvos is köteles előbb megvizsgálni a beteget, és csak utána, a vizsgálat függvényében utalhatja át másik intézménybe. 

HCV-fertőzött köteles-e tájékoztatni a munkaadóját, vagy az ellátását végző orvost betegségéről?

A munkáltatót nem köteles tájékoztatni. A munkáltató csak speciális esetekben kérhet erre vonatkozóan információt, vagy kötelezheti a munkavállalót szűrővizsgálatra, pl. az egészségügyben. Az ellátó orvost az egészségügyi törvény alapján köteles tájékoztatni.

Terheli-e felelősség a fertőzöttet, ha megfertőz valakit a környezetében?

Amennyiben tudja, hogy fertőzött és így tesz ki másokat a fertőzés veszélyének, akkor megállapítható a büntetőjogi (testi sértés), vagy kártérítési felelőssége.
A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete vezetése is Dr. Kókai Balázst ajánlja esetleges jogi ügyek lebonyolítására. Részletekért kattintson erre a hivatkozásra.

Kártérítésre köteles az állam

A hatályos rendelkezés szerint onnantól kezdve, hogy betegség nyilvánvalóvá vált, egy éven belül van jogalapja kártérítést kérni annak, aki bizonyítani tudja, hogy vért vagy vérkészítményt kapott, és így fertőződött meg a vírussal. Ez sok esetben nehézkes, hisz a korábbi dokumentációt nem mindenki őrzi meg. 1992 előtt nem szűrték a HCV-re a vérkészítményeket, sőt 1989-ig nem is tudtunk létezéséről, így sokszor igen nehéz rekonstruálni a történteket. Sok ügyvéd kimondottan ilyen ügyekre szakosodott.

Azt nem árt tudni, hogy a vérkészítmény-felhasználás során keletkezett károkkal kapcsolatban a magyar állam kártalanításra kötelezett és ez épp azokra az esetekre terjed ki, mikor a vérkészítményt az orvosszakmai protokollok betartása mellett használták fel. Ide tartoznak azok az esetek is, mikor a HCV-szűrést megelőzően jött létre a fertőzés, hiszen akkor a fertőzés az orvosoknak nem felróható. A tapasztalatok szerint az állammal szemben többnyire csak peres úton lehet kényszeríteni az elfogadható mértékű kártalanítást.

A vita rendszerint az elévülés, illetve az összegszerűség körül forog. A szabályozás szerint a követelések öt év alatt elévülnek, azonban a részletszabályok (elévülés nyugvása) sok esetben lehetővé teszik, hogy az érintett egyének kártalanítási igényüket sikeresen érvényesíthessék. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a diagnózis után minél korábban történik az igényérvényesítés, annál nagyobb az esély arra, hogy az ellenérdekű fél elévülési kifogásának a bíróság ne adjon helyt.

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu