INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis C vírusfertőzés: a lelket is megterheli

A legtöbben komolyan megdöbbennek, amikor kiderül, hogy hepatitis C fertőzöttek. Nem tudják, mikor és hogyan fertőződhettek meg, így a diagnózis teljesen váratlanul éri őket.

A fertőzöttség – és a fertőzőképesség – ténye akár komoly lelki teherrel is járhat a társadalom megbélyegzése miatt, az érintetteknek így nemcsak orvosi kezelésre, hanem a megfelelő lelki, érzelmi támogatásra is szükségük lehet.

Fontos, hogy lehetőleg egy nekünk szimpatikus, egyben a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező kezelőorvost válasszunk. Krónikus fertőzés esetén ugyanis ő lesz az, aki évekig, sőt akár egész életünkben kezel majd minket. Az ideális szakember több évtizedes gyakorlattal rendelkezik a vírusfertőzött betegek kezelése terén, így jól ismeri a problémáikat, emellett a legújabb terápiás lehetőségekről is időben értesül.

Honnan tájékozódjunk a betegségünkről? Legelőször is a kezelőorvosunktól, de sajnos előfordulhat, hogy neki nincs mindig elegendő ideje a hosszasabb, részletesebb konzultációra. Az interneten is tájékozódhatunk, azonban mindenképpen győződjünk meg arról, hogy hitelesek-e az oldalon található információk - van-e folyamatos szakmai ellenőrzés, vagy csak azért hozták létre a weboldalt, hogy valamely, akár gyógyhatásúnak is mondott terméket népszerűsítsenek vele a betegek körében.

Szükségünk lehet egy támogató közösségre is, hiszen a családunk vagy a barátaink nem feltétlenül tudják teljes mértékben átérezni, hogy mi játszódik le bennünk. Az online közösségekhez vagy a személyes találkozókat is kínáló betegklubokhoz való csatlakozásnak elsősorban az a célja, hogy javítson a közérzetünkön. Ha azonban túl sok a szorongáskeltő történet – például a kezelések mellékhatásaival kapcsolatban – akkor jobb, ha inkább egy másik csoportot keresünk, hiszen ezek a történetek tovább növelhetik frusztrációinkat, félelmeinket.
Ismert, hogy a hepatitis C vírusfertőzés mellett magasabb a depresszió és a szorongásos tünetek kialakulásának esélye. A depresszió magasabb kockázata összefügg például a  pegilált interferon kezeléssel, amely ezen kívül ingerlékenységgel, koncentrációzavarokkal és érzelmi labilitással is együtt járhat. Ezekben az esetekben sokat segíthet egy pszichológus vagy pszichiáter szakember, akik közül az utóbbi szorongáscsökkentő, illetve antidepresszáns gyógyszereket is felírhat, ha valóban szükségünk lenne rá.

I. A. (Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu