INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis B vírus

A világon 300 millió ember hepatitis B vírus (HBV) vírushordozó. Magyarországon kb. 70.000 lehet a fertőzöttek száma.

Hogyan terjed a vírus?

A HBV elsősorban vérrel és szexuális úton terjed. Közös borotva, fogkefe, körömolló használata illetve intravénás vagy felszippantható kábítószer használata, tetoválás, testékszerek behelyezése, akupunktúra során is átvihető a fertőzés. Szülés során anyáról-gyermekére is átterjedhet a fertőzés.

Hogyan zajlik a fertőzés?

Átlagosan 75 nap a fertőzés után kezdődhetnek a tünetek, de az esetek mintegy 50%-ban tünetmentesen zajlik. Sokszor később, véletlenszerűen, vérvizsgálat során derül ki a fertőzöttség. Kezdetben láz, ízületi fájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság fordulhat elő, majd megjelenik a sárgaság, mely 2-3 hétig, de időnként hónapokig is eltarthat. Az esetek 5-10%-ban krónikus megbetegedés alakul ki. Az újszülötteknél ez az arány 90%. Krónikus májgyulladás talaján 10-20 év múlva májzsugor alakulhat ki. A betegek mintegy 5%-ban májrák is kifejlődhet.

Hogyan igazolják a fertőzést?

A fertőzés igazolása vérvizsgálattal történik. Első lépésként a vírus antigén (HBsAg) kimutatást használják. Amennyiben ez negatív, akkor nem valószínű a HBV fertőzés. Pozitivitás esetén további ellenanyagokat és antigéneket (HBeAg, anti-HBe, anti-HBc IgM, IgG) és a vírus nukleinsav (HBV DNS) kimutatását végzik.
A gyógyult betegek vérében megjelenik a vírus elleni ellenanyag (anti-HBs), mely egész életre szóló védettséget jelent. Ezt vizsgáljuk védőoltást követően is a megfelelő védettség megítélésére.

Hogyan kezelhető az akut és a krónikus májgyulladás?

Az akut májgyulladásnál speciális kezelés általában nem szükséges. Fontos a pihenés, ágynyugalom, bő folyadék fogyasztása illetve a beteg tüneteinek gyógyszeres kezelése.
A krónikus májgyulladás kezelése vagy 1 éven át hetente 1x alkalmazott pegilált interferon adásával, vagy különböző, szájon át szedhető vírusszaporodást gátló gyógyszerek tartós, éveken át tartó szedésével történik.
A betegek kezelése Hepatológiai Centrumokban zajlik hazánkban, szakmai protokollok alapján. Ezen listája a www.majmoly.hu internetes oldalon megtalálható.

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

A fertőzés aktív védőoltással megelőzhető. Az 1985 után született gyermekeknél a vakcináció 12-14 éves korban kötelező. Kötelező továbbá az egészségügyi dolgozók vakcinálása. A vakcinálás felnőtteknél három injekcióból áll, melyeket 0., 1., 6 hónapi időközökben kell beadni. Az oltás eredményessége anti-HBs szint mérésével kontrollálható, egészséges felnőtteknél általában nagyon megbízható.
A fertőzés ellen nem védett egyéneknél expozíciót követően passzív védőoltás adható. Hatásossága csak a fertőzöttel való kontaktus utáni első 48 órán belül megbízható. HBV fertőzött anya újszülöttjeinél a szülés után azonnal passzív és aktív védőoltás adása indokolt.
A fertőzés megelőzése szempontjából fontos továbbá a higiénés szabályok betartása, a közös fogkefe, borotva, körömolló használatának kerülése. A fertőzés szexuális átvitele óvszer használatával akadályozható meg. Fontos a véradók és a terhes nők szűrése is. 

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu