INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Megalakult a Nemzeti HCV Fórum

Ma több ember hal meg a krónikus hepatitis C-fertőzés következtében, mint AIDS-ben – hazánkban évente hatszázan vesztik életüket emiatt. A változtatás egyik feltétele az országos szintű cselekvési terv megalkotása, mely a Nemzeti HCV-stratégiában testesülhet meg.

E gondolat mentén alakult meg a Nemzeti Hepatitis C Fórum, azt tűzve ki célul, hogy megoldást javasoljon arra az egyre égetőbb népegészségügyi problémára, melyet a 70 ezer HCV-fertőzött jelent az egészségügynek és a magyar társadalomnak.

Ha valaki fertőzött, vér útján és nemi értintkezés alkalmával, szexuális úton fertőzheti meg partnerét. De előfordulhat fertőzés pl. szépségszalonokban folytatott kezelés alkalmával, tetoválószalonokban, börtönökben, ill. droghasználók között is. Mivel a betegség hosszú ideig, akár évekig is lappanghat, ezért elég nehéz felismerni. Jellemző tünete a puffadás, ill. a májbetegségek megjelenése pl. a sárgaság, de ezek már a késői stádium jelei.

Németh György, valamint Katih, a VIMOR egyesület elnöke és helyettese 2014 decemberben részt vett a Tudományos Akadémia Kodály termében egy alakuló “Nemzeti Hepatitis C Fórum” elnevezésű kerekasztal beszélgetésen, melynek célja többek között egy esetleges nemzeti szűrőprogram bevezetése volt. Itt lehetőség adódott egy-egy 10  perces beszámolóra a VIMOR  tevékenységéről valamint a HCV betegségteherről – arról, mit él át a beteg a felismeréstől a kezelés végéig. A Nemzeti Hepatitis C Fórum 2014. decemberében alakult. Céljuk a hepatitis C vírus hazai helyzetének javítása,  költséghatékony kezelése és eredményes ellátása.

Költséges, de eredményes

A TV2 Mokka című reggeli műsorában Dr. Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, a fórum egyik alapítója szerint az orvostudomány eljutott oda, hogy bár magas költségek árán, de a HCV betegségben szenvedők eredményesen kezelhetők.

A magyarországi hepatitis C vírussal fertőzött betegek döntő többsége vétlen abban, hogy beteg lett. 1992 előtt, akik vért kaptak, vétlenül fertőződtek meg a vírussal, hiszen 1992-ig ismeretlen volt a C vírus. A fertőzöttek másik nagy csoportja az egészségügyben dolgozóké, akik munkájuk során lettek betegek. A VMOE alelnöke, Németh György szintén a vétlen fertőzöttek egyike, kiemelte, hogy Magyarországon elsősorban vér és vérkészítmények útján terjed a fertőzés.
A korábbi készítmények kellemetlen mellékhatásokat okoztak pl. károsították a vérképző szerveket, idegi- ízületi problémákhoz vezettek, azonban a legújabb gyógyszerek, melyek már mellékhatás nélküliek, most kerülnek forgalomba.

 

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu