INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

HCV Örömhír – végre!

Óriási bejelentést tett dr. Werling Klára, a VIMOR elnöke az Egyesület legutóbbi klubrendezvényén. “Mindenki, aki nem gyógyult meg, jelentkezzen az orvosánál, mert meg fog gyógyulni!” – mondta.

Egy hete zajlott le a hepatológus szakma éves szakmai kongresszusa Visegrádon, ahol az orvosok az OEP képviselőivel egyeztettek a jövőben adható terápiák köréről. A hosszabb ideje zajló megbeszélések eredménye szerint Magyarországon mostantól nincs hármas kombinációs kezelés, a naiv betegek kettes kombinációt kapnak, és amennyiben ettől nem gyógyulnak meg, utána minden átmenet nélkül interferon-mentes kezelésben részesülnek. “Sok szép eredményt lehetett elérni a hármas kezeléssel, de nem lehet egy lapon említeni az új hatóanyag-kombinációkkal, amelyeknél 95-100 % közötti gyógyulási arány érhető el” – tájékoztatott Werling Klára.
 

Mikor, hány beteg, hogyan?

Az OEP ajánlata szerint havonta 100 beteg kaphatja meg TB finanszírozással a legkorszerűbb kezelést. Jelenleg összesen 1200 beteg van súlyos állapotban – interferon-mentes kezelésre várva, de mivel ez az ígéret 2016 végéig szól, addig 1600 beteg kaphatja meg a legkorszerűbb gyógyszereket.
“Az OEP rendkívül aktívan és nyitottan folytatta le a tárgyalásokat a gyógyszerek árával kapcsolatban, a legkorszerűbb készítményeket kifejlesztő gyógyszercégek pedig az interferon-mentes kezelésre végül olyan ajánlatot adtak, amely lehetővé tette ezt a támogatási rendszert” – mesélte a VIMOR elnöke.
 

Mi lesz a nem annyira súlyos állapotban lévő betegekkel?

Az F2-es F3-as betegek nem azonnal kapják meg az új gyógyszereket, elsőként az F4-es stádiumban lévő pácienseket részesítik majd az interferon mentes terápiában, akik jelenleg 1000-1200-an vannak a listán, ám amikor ők meggyógyultak – becslés szerint 2016-ra – már F3-as F2-es betegekre is sor kerülhet. Ők addig is rendszeresen járnak kontroll vizsgálatra, és abban a pillanatban amint rosszabbodna állapotuk, természetesen a listán is előrébb kerülnek, hogy időben megkapják a kezelést amitől meggyógyulnak. Addig azonban, míg ez nem következik be, nyugodtan várhatnak, nem kell tartaniuk szövődmények kialakulásától.
 
Werling doktornő hangsúlyozta: aki nem gyógyult meg az interferonos kombinációtól, az mindenképp jelentkezzen be kezelőorvosához, hogy felkerüljön erre a várólistára. A pontszámok egyébként nem kizárólag a betegség stádiumára vonatkozóan járnak, számítanak egyebek mellett a társbetegségek is. Így nem kizárt, hogy valaki F2-es stádiumbeosztással is megkaphatja a legkorszerűbb kezelés elindításához szükséges pontszámot.
 
Összefoglalóan Werling Klára így szólt: “Mindenki, aki nem gyógyult meg, jelentkezzen az orvosánál, mert meg fog gyógyulni!”
 
A pontozásról: A pontszámok alapja ugyan a fibroscan lelet, ezen belül is a kPa-ban megadott érték, de számos egyéb szempont is számít. F4-ben még több pontot kap pl. akinek nyelőcsövében visszértágulat alakult ki vagy hasában víz gyűlt össze. Emellett előrébb jut a listán, aki transzplantációra vár, de F2-ben is plusz pontot jelenthet pl. az, ha valakinek immunbetegsége van. Előrébb juthat valaki a listán azért is, mert olyan foglalkozása van, amelyet a vírussal szervezetében nem tud folytatni, vagy ha nőnemű, gyermeket szeretne és kora harminc feletti.
 

Az új gyógyszerek

Kétféle új kezelésről van szó. Többen kapják majd ezek közül azt a gyógyszert, amely három komponensből áll – a paritaprevir (ABT-450), az ombitasvir és a dasabuvir nevű hatóanyagokból. A terápia három hónapos, max. fél éves kezelési időt igényel, tablettás kiszerelésben készítik, mellékhatása lényegében nincs, az alkalmazása során elérhető gyógyulási arányok pedig fantasztikusak.
 
A másik szer két komponensből áll – a sofosbuvir és a ledipasvir nevű hatóanyagokból. Ez a gyógyszer a kettő közül a drágább, és transzplantáció után, valamint egyéb speciális esetekben javasolt a betegek számára. Hogy a két gyógyszer közül ki melyik készítményt kapja, arra vonatkozóan az Interferon Bizottság szigorú szakmai protokoll alapján (azt összevetve a páciens leleteivel) javaslatot tesz, majd a kezelőorvos dönti el, hogy melyiket adja betegének. (Hogy mennyire jók a gyógyulási arányok ezekkel a szerekkel, azt az mutatja, hogy kizárólag a gyógyult eseteket fizeti ki az OEP, és a két gyógyszercég ezt is “simán” bevállalta.)
 

Mi van akkor most?

Az új kombinációkkal a kezelések várhatóan szeptemberben indulnak, azonban egyedi méltányossági kérelem alapján már eddig is megkapta néhány beteg. Ez a lehetőség továbbra is él, igaz, kissé bonyolult az eljárás: többek között formanyomtatványokat kell kitölteni és jövedelemigazolást kell beadni hozzá. Így azonban a legsürgősebb eseteket már most, akár tavasszal és nyáron kezelni tudják. Ők elsősorban az 50 pont feletti betegek, akik nagyon súlyos állapotban vannak.
 
Ősztől pedig súlyossági sorrendben mindenki megkapja a korszerű kezeléseket, akinek a neve a listán szerepel. Ahogy a legsúlyosabb betegek meggyógyultak, a kevésbé súlyos betegek is sorra kerülhetnek, akiknek pedig súlyosabbra fordul állapota, értelemszerűen előrébb jutnak a listán.
 

Kérdezz-felelek

A HCV fertőzés okozta májbetegség természetét tekintve elmondható, hogy F1-F2 stádiumból teljesen meg lehet gyógyulni. A legsúlyosabb betegek azonban – úgy lehet fogalmazni – vírusmentessé tehetőek, ami fantasztikus eredmény, hiszen csökken májbetegségüknek progressziója, nagy mértékben csökken szervezetükben a májrák kockázata, stb. – de májuk ettől nem gyógyul meg teljesen – válaszolta dr. Nemesi Krisztina a klubtagok kérdésére. (Itt a páciens állapotát tekintve már nem számít, hogy épp egy mérgezés, egy vírus vagy az alkohol betegség károsította a szervet). Viszont pl. ha transzplantációra lesz a betegnek szüksége, akkor már nem kell attól tartani, hogy újra megfertőződik a HCV vírussal a mája. Az F4-es páciens gondozását tehát tovább is folytatni kell.
 
Szintén felmerült kérdésként, hogy melyek a májcirrózis jelei, ezek többek között a vizesedés, a nyelőcsőben lévő visszértágulat, emellett a hason is megjelenhetnek tágabb vénák, de jel még a lépmegnagyobbodás és trombocita szám csökkenése is.
 
“Hová tűnik a valamelyik proteáz-gátlóval kiegészített, interferonnal együtt adott 3-as kombinációs kezelés?” – merült fel a betegekben a kérdés. A válasz a következő: a hármas kombináció kiesik a rendszerből, ám akiknek már elkezdték ezt a terápiát adni, azoknak – amennyiben esélyük van a gyógyulásra, és bírják – folytatják ezt a terápiát. Azonban ha a 12. hétre nem lesz negatív a leletük, akkor leállítják az interferonos kombinációt és a várólistára helyezik nevét. (A stop szabályok lettek szigorúbbak – hamarabb le kell állítani a régebbi típusú kezelést – ha nem használ – és a beteg ekkor rákerül az interferon-mentes várólistára.)
 
A Klubrendezvényen ezután köszönetet mondtak a klubtagok a klubvezető orvosoknak, dr. Werling Klárának és dr. Nemesi Krisztinának a kitartó és fáradságot nem ismerő munkáért, a Klub szervezőinek, valamint kiemelten a VIMOR alelnökének, Németh Györgynek, aki sajnos ezen a rendezvényen nem tudott megjelenni, viszont áldozatos, bátor és okos személyiségét hosszasan méltatták a résztvevők.
 
(Forrás: www.varoszoba.hu)
 
 
térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu