![]() |
![]()
|
||
![]() |
![]() |
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]() ![]()
![]() ![]()
![]() ![]()
![]() ![]()
![]() ![]()
![]()
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() Vegetariánus ínyencségek ... ünnepekre Ideál - Reforméletmód magazin 2004;16(12):60-61 Celsus Kft. Szervezetünk önmagát folyamatosan karbantartó, gyógyítani és megújítani képes organizmus. (Feltéve, persze, ha megkapja szükséges „üzemanyagot”: ugyanis, amíg egyes ételek táplálják, és energiával töltik fel, addig mások vegyi anyagokkal és élettelen hulladékkal mérgezik…
Hozzávalók: 38 dkg kisebb burgonya, 40 g vaj, só, bors, 2 db piros húsú paprika, 1 csipet só, 1 sárgarépa, 15 dkg zeller, 1 cukkíni, 1 fej vöröshagyma, 20 g olvasztott vaj Elkészítési idő: kb. 45 perc A meghámozott burgonyát nagyon vékony szeletekre gyaluljuk. 12 hajóformát beolajozunk, és a burgonyaszeleteket 3 rétegben belerakjuk. Minden réteget megszórunk sóval, borssal. Tetejére vajdarabkákat teszünk. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Apróra vágjuk a megtisztított paprikát. Fél csésze cukorral ízesített vízben 15 percig főzzük. A megtisztított sárgarépát, zellert, cukkinit és vöröshagymát kis kockákra vágjuk, majd felforrósított vajban 7 percig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük. A paprikát összeturmixoljuk, sóval, borssal fűszerezzük. A burgonyahajókat kivesszük a formából, megtöltjük a zöldségekkel, megszórjuk petrezselyemmel. A paprikamártással tálaljuk. Adagonként : kb. 956 joule = 228 kalória Töltött kelkáposztaHozzávalók : 50 dkg száraz kenyér, fél liter langyos tej, 2 csokor petrezselyem, 3 tojás, só, bors, 1 kelkáposzta, 2 fej vöröshagyma, 12,5 dkg gomba, 20 g vaj vagy margarin, 1 evőkanál besamelmártás Elkészítési idő: 1 és negyed óra A kockákra vágott kenyeret leöntjük a tejjel. Elkeverjük a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. A kelkáposztát megmossuk, leveleire szedjük. A szívét másféleképp használjuk fel. A káposztaleveleket forrásban levő vízben 3-4 percig blansírozzuk. A torzsáját kivágjuk. Egy nagy tálat kibélelünk egy kendővel, beterítjük néhány káposztalevéllel. Megkenjük a kenyérből készült töltelékkel, majd új réteg káposztalevél következik. Addig ismételjük, míg az összes káposzta és töltelék el nem fogy! Ezután a kendő segítségével egy gömböt formázunk belőle. A kendőt összekötjük, áthúzzuk rajta egy fakanál nyelét, és egy nagy fazék forrásban levő sós vízben 45 percig főzzük. Felforrósított vajban vagy margarinban megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát és a felszeletelt gombát. Felöntjük 2 dl vízzel, és 10 percig főzzük. Besamelmártással besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük. A töltött kelt kivesszük a kendőből, felszeleteljük, és a gombaszósszal tálaljuk. Adagonként: 2696 joule = 643 kalória Kukoricagyűrű ratatouille-jalHozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 40 g vaj vagy margarin, 25 dkg kukoricadara, 1 liter zöldségleves, 1db padlizsán, só, 1 db húsos paradicsom, 3 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 db sárga, illetve piros húsú paprika, 1 csokor metélőhagyma, 2 evőkanál reszelt gouda sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 3-4 ág majoránna, bors, pirospaprika Elkészítési idő: kb. 50 perc A zsiradék felét felhevítjük, és megpirítjuk benne a kockára vágott hagymát és a kukoricadarát. Felengedjük a levessel, és lefedve 20 percig duzzasztjuk. A felszeletelt padlizsánt besózzuk, a paradicsomot forrásban levő vízbe tesszük, majd héját lehúzzuk, a póréhagymát, a fokhagymát és a paprikát apróra vágjuk. A felaprított metélőhagymát a sajttal együtt a kukoricadarához adjuk. Négy kis karikaformát kikenünk a maradék zsiradékkal. Beletöltjük a kukoricakását, majd előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A felforrósított olívaolajban megsütjük a zöldségeket, felengedjük egy csésze vízzel, majd lefedve 15 percig főzzük. A ratatouille-t apróra vágott majoránnával, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A megsült kukoricagyűrűt a zöldségekkel tálaljuk. Adagonként: 1995 joule = 476 kalória Curryzöldség aszalt tönkölyágyonHozzávalók : 1 fej vöröshagyma, 20 g vaj vagy margarin, 30 dkg aszalt tönköly, ˝ liter zöldségleves, 2 db sárgarépa, 2 db póréhagyma, 2 fej lilahagyma, 1 db gyömbér (2 cm), 3 evőkanál szójaolaj, 20 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 evőkanál kurkuma, só, bors, 1-1 csipet szegfűszeg, fahéj és kardamom Elkészítési idő: kb. 40 perc A felforrósított vajban vagy margarinban megpirítjuk a kockákra vágott hagymát és az aszalt tönkölyt. Felöntjük a levessel, és 30 percig lefedve főzzük. A sárgarépát és a póréhagymát felszeleteljük, a lilahagymát kockákra, a gyömbért hasábokra vágjuk. Felforrósított olajban megsütjük, majd a zöldbabot és a kurkumát hozzáadva még fél percig. Pihentetjük. Felengedjük egy csésze vízzel, és lefedve 15 percig főzzük. A currys zöldségeket az aszalt tönköllyel kínáljuk, tálaláskor esetleg megszórhatjuk petrezselyemmel. Adagonként: 1780 joule = 424 kalória Gombás-lencsés tofuHozzávalók: 60 dkg fűszeres tofu, szójaszósz, 3 db póréhagyma, 38 dkg shiitake-gomba, 10 dkg vörös lencse, só, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 60 g olvasztott vaj, bors Elkészítési idő: kb. 45 perc Az ujjnyi szeletekre vágott tofut meglocsoljuk a szójaszósszal, 30 percig állni hagyjuk, majd újra meglocsoljuk. A póréhagymát felszeleteljük, a gombát lereszeljük, szárát felnegyedeljük. A lencsét, forrásban levő vízben 7 percig főzzük. Felverjük a tojásokat, és a tofuszeleteket megforgatjuk a lisztben, tojásban, zsemlemorzsában. A szeleteket az olvasztott vaj 2/3-ában kisütjük. A maradék olvasztott vajban megpirítjuk a póréhagymát és a gombát, felöntjük 2liter vízzel, és lefedve 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, sóval, borssal fűszerezzük. A tofuval tálaljuk. Adagonként: 1928 joule = 460 kalória Párolt káposzta gesztenyévelHozzávalók : 1 kg lilakáposzta, só, egy citrom leve, 2 evőkanál napraforgóolaj, kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál barnacukor, frissen őrölt bors, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg hámozott gesztenye, 2 alma Elkészítési idő : kb. másfél óra A káposzta külső leveleit és a torzsáját eltávolítjuk, majd levelekre szedjük. A káposztaleveleket citromlével ízesített sós vízben 3 percig blansírozzuk, kivesszük, és lecsepegtetjük. Az olajat serpenyőben felhevítjük, megpároljuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a barnacukrot, a borsot, a fehérbort és a szeletekre vágott gesztenyét. Közepes hőmérsékleten 2-3 percig pároljuk. Beletesszük a hámozatlan, kockákra vágott almát, és további 2-3 percig pároljuk, végül hozzákeverjük a csíkokra vágott káposztát is. Időnként kevergetve, közepes lángon 1 órát pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet vagy húslevest öntünk rá. Adagonként : 1123 joule = 269 kalória Édes almafelfújtHozzávalók: 2 nagy tojás, 50 g étkezési keményítő, 1 csipet só, 50 ml tej, 30 g kristálycukor, 2 evőkanál vaj, 2 db alma, 3 evőkanál porcukor, zsiradék a formához Elkészítési idő adagonként: 55 perc A tojások sárgáját az étkezési keményítővel, a sóval, a tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, és 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott, kimagozott almákat vékony szeletekre vágjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan a tésztához keverjük, és egy kizsírozott, tűzálló formába öntjük. Tetejét elsimítjuk és 5 percre a sütőbe tesszük, 200 o C-on vagy gázsütőben 3-as fokozaton sütjük. Ezután rátesszük az almaszeleteket, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk a porcukor kétharmadával. További 20 percig sütjük. Ha megsült, a maradék porcukorral megszórva tálaljuk. Személyenként : 1630 joule = 390 kalória Sárgarépás koszorú marcipánnal. Hozzávalók : 16 szelethez 20 dkg sárgarépa, 6 nagyobb tojás, 15 dkg + 1 evőkanál cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 20 dkg darált mandula, zsiradék és zsemlemorzsa a formához, 50 g mandulaforgács, 20 g porcukor, 75 g marcipánmassza, 8 pisztáciamag, 2 dl tejszínhab, 15 dkg crčme-fraiche, 1 csomag vaníliás cukor, sárga és piros ételfesték Elkészítési idő: kb. másfél óra A finomra reszelt sárgarépát egy konyharuhában kinyomkodjuk. A tojások sárgáját 12,5 dkg cukorral és a citromhéjjal simára keverjük. Hozzáadunk 3 evőkanál citromlevet. Az egészet elkeverjük a sütőporral elkevert liszttel, a reszelt mandulával és sárgarépával. A maradék 25 g cukrot a tojásfehérjébe tesszük, kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához keverjük. A tésztát kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 Celsius fokon vagy 3-as fokozaton 40-50 percig sütjük, esetleg az utolsó 10 percben letakarjuk pergamenpapírral. A megsült sárgarépa-koszorút 15 percig a formában hagyjuk, majd onnan kivéve kihűtjük. A mandulaforgácsokat zsiradék nélkül megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. A porcukrot összegyúrjuk a marcipánmasszával, a sárga és piros ételfestékkel narancsszínűre „festjük”, és kb. 16 kis sárgarépácskát formázunk belőle. A pisztáciát félbe, negyedbe vágjuk, és a sárgarépákba tűzzük, mintha a levele lenne. A tejszínt a créme-fraiche-sel, 1 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral felverjük. Bekenjük vele a koszorút, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a marcipán-sárgarépákkal díszítjük. Adagonként : 1210 joule = 290 kalória Jó tudni! A receptjeinkben megadott adagokból négy személy részére készíthetünk kiadós ennivalót. Jeni Zsuzsanna Jeni, Zs. 2004-12-04 22:18:37
![]()
![]() Új receptekkel a hosszú életért
![]() ![]() Egye egészségesre magát!
![]() ![]() Erre csörög a dió…
![]() ![]() Vegetariánus ínyencségek ... ünnepekre
![]() ![]() Hal-kalauz
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]() |