MagunkrólIM site-okPartnerekE-hálóMédia ajánlatLinkekMediFórumEnglish





Szakmai oldalak


A belépés ingyenes
regisztrációhoz kötött.

Az orvos válaszol


Rovatvezető: Dr. Szendei Katalin













Belépés

azonosító:

jelszó:




Nem rendelkezik azonosítóval?


Elfelejtette jelszavát?
Online támogatás




Vegetariánus ínyencségek ... ünnepekre

Ideál - Reforméletmód magazin 2004;16(12):60-61   Celsus Kft.

Szervezetünk önmagát folyamatosan karbantartó, gyógyítani és megújítani képes organizmus. (Feltéve, persze, ha megkapja szükséges „üzemanyagot”: ugyanis, amíg egyes ételek táplálják, és energiával töltik fel, addig mások vegyi anyagokkal és élettelen hulladékkal mérgezik…


A következőkben tápértékkel bíró, egészséges ételek receptjeit osztjuk meg Önökkel, hogy az ünnepi étkek ne okozzanak kellemetlen közérzetet…

Töltött burgonyahajó

Hozzávalók: 38 dkg kisebb burgonya, 40 g vaj, só, bors, 2 db piros húsú paprika, 1 csipet só, 1 sárgarépa, 15 dkg zeller, 1 cukkíni, 1 fej vöröshagyma, 20 g olvasztott vaj

Elkészítési idő: kb. 45 perc

A meghámozott burgonyát nagyon vékony szeletekre gyaluljuk. 12 hajóformát beolajozunk, és a burgonyaszeleteket 3 rétegben belerakjuk. Minden réteget megszórunk sóval, borssal. Tetejére vajdarabkákat teszünk. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Apróra vágjuk a megtisztított paprikát. Fél csésze cukorral ízesített vízben 15 percig főzzük.

A megtisztított sárgarépát, zellert, cukkinit és vöröshagymát kis kockákra vágjuk, majd felforrósított vajban 7 percig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük.

A paprikát összeturmixoljuk, sóval, borssal fűszerezzük.

A burgonyahajókat kivesszük a formából, megtöltjük a zöldségekkel, megszórjuk petrezselyemmel. A paprikamártással tálaljuk.

Adagonként : kb. 956 joule = 228 kalória

Töltött kelkáposzta

Hozzávalók : 50 dkg száraz kenyér, fél liter langyos tej, 2 csokor petrezselyem, 3 tojás, só, bors, 1 kelkáposzta, 2 fej vöröshagyma, 12,5 dkg gomba, 20 g vaj vagy margarin, 1 evőkanál besamelmártás

Elkészítési idő: 1 és negyed óra

A kockákra vágott kenyeret leöntjük a tejjel. Elkeverjük a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. A kelkáposztát megmossuk, leveleire szedjük. A szívét másféleképp használjuk fel. A káposztaleveleket forrásban levő vízben 3-4 percig blansírozzuk. A torzsáját kivágjuk. Egy nagy tálat kibélelünk egy kendővel, beterítjük néhány káposztalevéllel. Megkenjük a kenyérből készült töltelékkel, majd új réteg káposztalevél következik. Addig ismételjük, míg az összes káposzta és töltelék el nem fogy! Ezután a kendő segítségével egy gömböt formázunk belőle. A kendőt összekötjük, áthúzzuk rajta egy fakanál nyelét, és egy nagy fazék forrásban levő sós vízben 45 percig főzzük.

Felforrósított vajban vagy margarinban megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát és a felszeletelt gombát. Felöntjük 2 dl vízzel, és 10 percig főzzük. Besamelmártással besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük.

A töltött kelt kivesszük a kendőből, felszeleteljük, és a gombaszósszal tálaljuk.

Adagonként: 2696 joule = 643 kalória

Kukoricagyűrű ratatouille-jal

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 40 g vaj vagy margarin, 25 dkg kukoricadara, 1 liter zöldségleves, 1db padlizsán, só, 1 db húsos paradicsom, 3 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 db sárga, illetve piros húsú paprika, 1 csokor metélőhagyma, 2 evőkanál reszelt gouda sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 3-4 ág majoránna, bors, pirospaprika

Elkészítési idő: kb. 50 perc

A zsiradék felét felhevítjük, és megpirítjuk benne a kockára vágott hagymát és a kukoricadarát. Felengedjük a levessel, és lefedve 20 percig duzzasztjuk.

A felszeletelt padlizsánt besózzuk, a paradicsomot forrásban levő vízbe tesszük, majd héját lehúzzuk, a póréhagymát, a fokhagymát és a paprikát apróra vágjuk.

A felaprított metélőhagymát a sajttal együtt a kukoricadarához adjuk. Négy kis karikaformát kikenünk a maradék zsiradékkal. Beletöltjük a kukoricakását, majd előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

A felforrósított olívaolajban megsütjük a zöldségeket, felengedjük egy csésze vízzel, majd lefedve 15 percig főzzük.

A ratatouille-t apróra vágott majoránnával, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A megsült kukoricagyűrűt a zöldségekkel tálaljuk.

Adagonként: 1995 joule = 476 kalória

Curryzöldség aszalt tönkölyágyon

Hozzávalók : 1 fej vöröshagyma, 20 g vaj vagy margarin, 30 dkg aszalt tönköly, ˝ liter zöldségleves, 2 db sárgarépa, 2 db póréhagyma, 2 fej lilahagyma, 1 db gyömbér (2 cm), 3 evőkanál szójaolaj, 20 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 evőkanál kurkuma, só, bors, 1-1 csipet szegfűszeg, fahéj és kardamom

Elkészítési idő: kb. 40 perc

A felforrósított vajban vagy margarinban megpirítjuk a kockákra vágott hagymát és az aszalt tönkölyt. Felöntjük a levessel, és 30 percig lefedve főzzük.

A sárgarépát és a póréhagymát felszeleteljük, a lilahagymát kockákra, a gyömbért hasábokra vágjuk. Felforrósított olajban megsütjük, majd a zöldbabot és a kurkumát hozzáadva még fél percig. Pihentetjük. Felengedjük egy csésze vízzel, és lefedve 15 percig főzzük.

A currys zöldségeket az aszalt tönköllyel kínáljuk, tálaláskor esetleg megszórhatjuk petrezselyemmel.

Adagonként: 1780 joule = 424 kalória

Gombás-lencsés tofu

Hozzávalók: 60 dkg fűszeres tofu, szójaszósz, 3 db póréhagyma, 38 dkg shiitake-gomba, 10 dkg vörös lencse, só, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 60 g olvasztott vaj, bors

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Az ujjnyi szeletekre vágott tofut meglocsoljuk a szójaszósszal, 30 percig állni hagyjuk, majd újra meglocsoljuk.

A póréhagymát felszeleteljük, a gombát lereszeljük, szárát felnegyedeljük. A lencsét, forrásban levő vízben 7 percig főzzük. Felverjük a tojásokat, és a tofuszeleteket megforgatjuk a lisztben, tojásban, zsemlemorzsában. A szeleteket az olvasztott vaj 2/3-ában kisütjük.

A maradék olvasztott vajban megpirítjuk a póréhagymát és a gombát, felöntjük 2liter vízzel, és lefedve 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, sóval, borssal fűszerezzük. A tofuval tálaljuk.

Adagonként: 1928 joule = 460 kalória

Párolt káposzta gesztenyével

Hozzávalók : 1 kg lilakáposzta, só, egy citrom leve, 2 evőkanál napraforgóolaj, kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál barnacukor, frissen őrölt bors, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg hámozott gesztenye, 2 alma

Elkészítési idő : kb. másfél óra

A káposzta külső leveleit és a torzsáját eltávolítjuk, majd levelekre szedjük. A káposztaleveleket citromlével ízesített sós vízben 3 percig blansírozzuk, kivesszük, és lecsepegtetjük.

Az olajat serpenyőben felhevítjük, megpároljuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a barnacukrot, a borsot, a fehérbort és a szeletekre vágott gesztenyét. Közepes hőmérsékleten 2-3 percig pároljuk. Beletesszük a hámozatlan, kockákra vágott almát, és további 2-3 percig pároljuk, végül hozzákeverjük a csíkokra vágott káposztát is. Időnként kevergetve, közepes lángon 1 órát pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet vagy húslevest öntünk rá.

Adagonként : 1123 joule = 269 kalória

Édes almafelfújt

Hozzávalók: 2 nagy tojás, 50 g étkezési keményítő, 1 csipet só, 50 ml tej, 30 g kristálycukor, 2 evőkanál vaj, 2 db alma, 3 evőkanál porcukor, zsiradék a formához

Elkészítési idő adagonként: 55 perc

A tojások sárgáját az étkezési keményítővel, a sóval, a tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, és 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott, kimagozott almákat vékony szeletekre vágjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan a tésztához keverjük, és egy kizsírozott, tűzálló formába öntjük. Tetejét elsimítjuk és 5 percre a sütőbe tesszük, 200 o C-on vagy gázsütőben 3-as fokozaton sütjük. Ezután rátesszük az almaszeleteket, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk a porcukor kétharmadával. További 20 percig sütjük. Ha megsült, a maradék porcukorral megszórva tálaljuk.

Személyenként : 1630 joule = 390 kalória

Sárgarépás koszorú marcipánnal.

Hozzávalók : 16 szelethez 20 dkg sárgarépa, 6 nagyobb tojás, 15 dkg + 1 evőkanál cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 20 dkg darált mandula, zsiradék és zsemlemorzsa a formához, 50 g mandulaforgács, 20 g porcukor, 75 g marcipánmassza, 8 pisztáciamag, 2 dl tejszínhab, 15 dkg crčme-fraiche, 1 csomag vaníliás cukor, sárga és piros ételfesték

Elkészítési idő: kb. másfél óra

A finomra reszelt sárgarépát egy konyharuhában kinyomkodjuk. A tojások sárgáját 12,5 dkg cukorral és a citromhéjjal simára keverjük. Hozzáadunk 3 evőkanál citromlevet. Az egészet elkeverjük a sütőporral elkevert liszttel, a reszelt mandulával és sárgarépával. A maradék 25 g cukrot a tojásfehérjébe tesszük, kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához keverjük.

A tésztát kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 Celsius fokon vagy 3-as fokozaton 40-50 percig sütjük, esetleg az utolsó 10 percben letakarjuk pergamenpapírral. A megsült sárgarépa-koszorút 15 percig a formában hagyjuk, majd onnan kivéve kihűtjük.

A mandulaforgácsokat zsiradék nélkül megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. A porcukrot összegyúrjuk a marcipánmasszával, a sárga és piros ételfestékkel narancsszínűre „festjük”, és kb. 16 kis sárgarépácskát formázunk belőle. A pisztáciát félbe, negyedbe vágjuk, és a sárgarépákba tűzzük, mintha a levele lenne.

A tejszínt a créme-fraiche-sel, 1 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral felverjük. Bekenjük vele a koszorút, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a marcipán-sárgarépákkal díszítjük.

Adagonként : 1210 joule = 290 kalória

Jó tudni!

A receptjeinkben megadott adagokból négy személy részére készíthetünk kiadós ennivalót.

Jeni Zsuzsanna


Jeni, Zs.

2004-12-04 22:18:37




További információ a Biovital-Melissa site-on.

Nyomtatható verzió


MediFórum: Szóljon hozzá!

A rovat legfrissebb cikkei




Új receptekkel a hosszú életért


Egye egészségesre magát!


Erre csörög a dió…


Vegetariánus ínyencségek ... ünnepekre


Hal-kalauz


Főoldal Friss hírek Betegségek Életmód Természetgyógyászat
Egészségpolitika InforMed site-ok Szakmai oldalak Adatvédelem Regisztráció




Keresés






Részletes keresés

Mi ez?

Mi ez?





Keresés az MSD
kézikönyvben


MSD Orvosi Kézikönyv a Családban.

Orvosoknak és az egészségükkel törődőknek

Szavazás


InforMed hírszolgálat (RSS)

jelenlegi állás
Archívum


Rendszeresen használom


Hasznos, néha megnézem


Minek ez? Teljesen felesleges


Jó ötlet, de nem érdekel