INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

A HCV társbetegségei

A krónikus hepatitis C-ben szenvedők átlagéletkora növekvő tendenciát mutat. Mivel a transzfúziók ma már biztonságosak, új fertőzések inkább az intravénás drogfogyasztók körében ütik fel a fejüket. Azok az érintettek, akiknek a betegsége transzfúziós eredetű, már középkorúak. Nekik nem csupán a hepatitis C fertőzéssel kell szembenézniük.

A hepatitis C sok olyan megbetegedést válthat ki, melyek a májon kívül jelentkeznek:

  • pajzsmirigy-problémákat;
  • érgyulladást;
  • mozgásszervi megbetegedéseket;
  • vesebetegséget
  • pszichés problémákat
  • neuropathiat

Az esetek többségében a hepatitis C fertőzés eredményes kezelésével a „társult” betegségek tünetei is jelentősen enyhülnek, akár meg is szűnhetnek.

Lehetnek egyéb krónikus betegségek (társbetegségek), amelyek a HCV fertőzéssel nem függnek össze, de rontják a betegek állapotát, kezelési eredményeit, életkilátását:

  • szív- és érrendszeri problémák;
  • diabétesz;
  • magas vérnyomás.
  • elhízás

A hepatológiai centrumokban felmérik, hogy az adott betegségpanasz befolyásolhatja-e a májbetegség sikeres kezelését, ugyanis az antivirális kezelés csak egyensúlyba hozott, beállított társbetegség mellett kezdhető el.

HCV és egyéb betegségek

Cukorbetegség: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a HCV-kezelés nem befolyásolja az érintett személy inzulinbeviteli igényét, ha mégis, inkább pozitívan, azaz csökkentve azt. Az egyensúlyban tartott cukorbetegség kedvezően befolyásolja a hepatitis C-fertőzés kezelésének eredményességét.

Magas vérnyomás: a tapasztalatok azt mutatják, érdemben nem befolyásolja a HCV-kezelés eredményességét. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek bizonyos csoportja befolyásolhatja az újabb vírusgátló gyógyszerek hatását, ezért a kezelés előtt a hepatológus kollégát tájékoztatni kell a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről. Szükség esetén ezek átállítására lehet szükség a vírusellenes kezelés alatt.  

Elhízás: kedvezőtlenül hat a kezelés eredményességére.

Veseelégtelenség: az esetleges dialízis HCV-kezelés esetén is folytatható.

Pszichés problémák: a HCV-kezelés során alkalmazott gyógyszerek bizonyos egyéneknél nyugtalanságot, álmosságot, feszültséget, sőt, akár depressziós tüneteket is kiválthatnak mellékhatásként, ilyenkor mindenképp folyamatos pszichiátriai kontroll kell, szükség esetén antidepresszánsok használatára is sor kerülhet.

Mozgásszervi panaszok: a gyulladáscsökkentő készítmények használata májbetegeknél nem javasolt, inkább rheumatológiai kezelés ajánlott.

Szívelégtelenség: az interferon tartalmú kezelések szívelégtelenségben nem alkalmazhatók. Kezelés előtt a beteget gyógyszeresen be kell állítani, kompenzálni kell. A kezelés alatt kialakuló anaemia súlyosbíthatja a betegek kardiális állapotát, ezért a terápia alatt erre oda kell figyelni. Az új interferon-mentes kezeléseknél szintén fontos a kezelés előtt a stabil keringési állapot elérése. Az új vírus ellenes szerekkel együtt azonban bizonyos kardiovaszkuláris gyógyszerek nem adhatók, ezért ezekre a kezelés megkezdése előtt figyelni kell, szükség esetén gyógyszer átállításra lehet szükség.

Légzőszervi betegségek: egyes tüdőbetegségek (pl.: krónikus bronchitis) tüneteinek felerősödését minél hamarabb kezelni kell, ennek hiányában akár meg is kell szakítani az antivirális kezelést.

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu