INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Mire figyeljünk, ha kimutatták a HCV fertőzést?

Amennyiben a vér- vagy nyálvizsgálati eredmények alapján megállapították a fertőzés tényét, a vírushordozó személynek fokozottan figyelnie kell a személyes higiéniájára, hogy a környezetében élőket ne fertőzze meg.

Mire figyeljen egy fertőzött személy?

Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott, apró sérülést könnyen okozó eszközök, mint pl.: manikűrkészlet, borotva, fogkefe. Ezért legyen mindenből saját eszközünk, amelyet más rajtunk kívül nem használ. Időnként nem árt alaposan lefertőtleníteni ezeket az eszközöket, hogy elkerüljük a "véletlen fertőzés" lehetőségét is.

A nemi úton történő fertőzés viszonylag ritka, de nem kizárható. A kórokozó az apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül bekerülhet a véráramba, így fertőzve meg partnerünket. Ezért fontos az óvszer használata szexuális kapcsolat létesítésekor.

A hepatitis C terjedése fertőzött anyáról gyermekre a terhességek 1-5%-ában fordul elő. A terhesség alatt vagy szüléskor adható át a fertőzés, pl.: a hosszas vajúdás nagyobb fertőzési kockázattal jár.

Szoptathat-e egy fertőzött kismama?

Arra vonatkozóan nincs bizonyíték, hogy a HCV szoptatás útján terjed. Egy klinikai vizsgálat megerősítette, hogy a szoptatás az anyatejben lévő szabad zsírsavaknak köszönhetően elhanyagolható szerepet tölt be a HCV vertikális transzmissziójában. Ennek ellenére a szakemberek azt tanácsolják, hogy a fertőzött anyák kerüljék a szoptatást akkor, ha az anya vírusszáma magas, illetve ha a mellbimbója kirepedt, vagy vérzik.
A HCV nem terjed olyan mindennapos érintkezéssel, mint az ölelés, a csók vagy az evő- és főzőeszközök közös használata.
A hepatitis C vírusfertőzés ellen nincs, és a közeljövőben nem is várható védőoltás, így a fertőzés megelőzéseként a vérkontaktus kerülése javallott!

*ellenőrizetlen körülmények között működő, zug tetováló szalonok jelentik elsősorban a veszélyt, ahol nem steril eszközökkel dolgoznak

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu