INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Fogorvosnál HCV-fertőzöttként

A hepatitis C vírussal fertőzött egyéneknél is kialakulhatnak fogászati panaszok, nekik is joguk van az időszakonkénti kontrollra, hátrány nem érhet senkit állapota miatt.

Jár az ellátás!

Természetesen a hepatitis C vírussal fertőzött egyéneknél is kialakulhatnak fogászati problémák, nekik is joguk – és lehetőségük is – van a minőségi fogászati ellátásra, az időszakonkénti fogászati vizsgálat elvégzésére, hátrány nem érhet senkit állapota miatt.

Mivel a fogorvosi kezelések során is történik invazív beavatkozás, amelynek során vérzés léphet fel, ezért minden beteget potenciális fertőzöttnek kell tekinteni. Az orvosnak figyelni kell a fertőzésekre és azok továbbvitelének megakadályozására a higiénés szabályok szigorú betartásával.
Az orvosok protokolljának része, hogy írásban és szóban is kikérdezik a beteget, hogy fény derülhessen esetleges vagy tényleges fertőzöttségre. Nem szabad elfelejteni, hogy hosszú a lappangási idő, míg a fertőzöttség semmilyen tünetet nem produkál.
Az úgynevezett rizikó-páciensek kezelését megtagadni nem lehet, ám az orvosoknak – érthetően - gondos alapossággal kell eljárni kezelésük során.
A Hepatitis C-vel fertőzött egyéneket csak orvos kezelheti, orvostanhallgató, dentálhigiénikus nem.

Ami a HCV-fertőzöttet illeti

Az előrehaladott májbetegek, akiknek már jelentős kötőszövet átépülése, májzsugora van, azok vérzékenyek. Ezeknél a betegeknél a fogászati beavatkozások csak nagy gondossággal és körültekintéssel végezhetők. Emiatt minden szájsebészeti beavatkozás előtt ellenőrizni kell a prothrombin időt és a vérlemezke számot, és a beavatkozás előtt célszerű a beteget gondozó hepatológus kollégával konzultálni.
Összességében tehát a hepatitis C-vel fertőzött paciensek fogászati kezelését ugyanúgy el kell végezni, mint a nem fertőzöttekét, de az előírt higiénés szabályokat szigorúan be kell tartani a fertőzés továbbvitelének megakadályozása miatt.

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu