INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis E vírus

A hepatitis E vírus (HEV) csak akut májgyulladást okoz, idült májbetegség nem alakul ki a fertőzést követően. Terjedésében és lefolyásában hasonló a hepatitis A vírushoz.

Hogyan terjed a vírus?

A fertőzött ember a székletével üríti a kórokozót. Trágyázás során a széklettel fertőzött élelmiszerrel, vízzel terjedhet tovább.
Indiában, Kínában, Közép-Ázsiában, az Amazonas mentén, Egyiptomban, Törökországban is gyakori megbetegedés. Magyarországon leginkább disznóvágások során, ill. disznótoros fogyasztása után fordulnak elő megbetegedések. Elsősorban vaddisznóban, sertésben, bárányban lehet a vírust kimutatni.

A betegség lefolyása

A fertőzés után átlag 30 nappal kezdődhetnek a klinikai tünetek. Kezdetben láz, hányinger, hányás, rossz közérzet jelentkezik, majd megjelenik a sárgaság. A kórlefolyás általában elhúzódóbb, mint hepatitis A fertőzés esetén, de krónikus megbetegedés nem alakul ki. Terhesség 3. trimeszterében azonban mint az anya, mint a magzat halálozása előfordulhat a vírusfertőzés következtében.

Hogyan igazolják a fertőzést?

A sárgaság megjelenésekor a vérből kimutatható a vírus ellen termelődött ellenanyag. Biztos diagnózist a székletből vagy vérből elvégzett direkt víruskimutatás (PCR vizsgálat) adhat. Az ellenanyag egy életen át kimutatható a vérből és tartós védettséget biztosít.

Hogyan kezelhető az akut májgyulladás?

Speciális kezelése nincs a megbetegedésnek, a beteg tüneteit kell a gyógyszerekkel csökkenteni az első napokban. Nagyon fontos a pihenés, ágynyugalom és a bő folyadék fogyasztása is.

A fertőzés megelőzése

Oltás a HEV fertőzés ellen nincs. A higiéniás szabályok betartása a legfontosabb.
Terhesség 3. harmadában kerülendő a disznótoros fogyasztása és nem ajánlott a vírussal fertőzött területekre utazni.

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu