INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis D vírus

Hepatitis delta vírus (HDV) csak a hepatitis B vírussal együtt okoz megbetegedést.

Hogyan terjed a vírus?

A HDV a HBV-vel megegyező módokon, elsősorban vérrel és szexuális úton tejes. Az egész világon elterjedt megbetegedés. Hazánkban a hepatitis B vírus fertőzöttek mintegy 10%-a delta vírus fertőzött is.

Hogyan zajlik a HDV fertőzés?

Előfordul, hogy a két vírus egyszerre fertőzi a beteget. Ilyenkor a kórlefolyás változatos, enyhe és súlyos megbetegedés is előfordul.
Bizonyos esetekben a HDV olyan betegeket fertős meg, akik már hepatitis B vírussal (HBV) fertőzöttek. Ilyen esetekben gyakran nagyon súlyos, magas halálozási aránnyal járó kórkép alakul ki. A krónikus delta vírusfertőzés 4-5 év alatt májzsugorhoz vezet.

Hogyan igazolják a fertőzést?

A fertőzés kimutatása HBV fertőzésben szenvedőknél a HDV antigén, a HDV ellen termelt ellenanyag és a vírus nukleinsan kimutatással, polimeráz láncreakcióval (PCR) történik.

Hogyan kezelhető a májgyulladás?

A krónikus B és D hepatitis kezelése lehetséges 1.5 éven át hetente 1x alkalmazott pegilált interferon adásával. Bizonyos eseteken vírusszaporodást gátló gyógyszerek tartós, éveket át történő adása is indokolt lehet.
Hazánkban a betegek kezelése Hepatológiai Centrumokban zajlik pontos szakmai ajánlás alapján. Ezek listája a www.majmoly.hu internetes oldalon megtalálható.

Hogyan előzhető meg a HDV fertőzés?

A HDV megelőzésének legfontosabb eleme a HBV fertőzés megelőzése. A HBV fertőzés aktív védőoltással előzhető meg. Az 1985 után született gyermekeknél a vakcináció 12-14 éves korban kötelező. Kötelező továbbá az egészségügyi dolgozók vakcinálása. A HBV fertőzés ellen nem védett egyéneknek expozíciót követően passzív védőoltás adandó. Hatásossága csak a fertőzöttel való kontaktus utáni első 48 órán belül megbízható. HBV fertőzött anya újszülöttjeinél a szülés után azonnal passzív és aktív védőoltás adása indokolt.
Mindkét fertőzés megelőzése szempontjából fontos továbbá a higiénés szabályok betartása, a közös fogkefe, borotva, körömolló használatának kerülése.  A fertőzés szexuális átvitele óvszer használatával akadályozható meg. Fontos a véradók és a terhes nők szűrése is. 

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu