INFORMÁCIÓ:  E-mail cím: vimoregyesulet@freemail.hu

Hepatitis A vírus

A hepatitis A vírus (HAV) csak heveny májgyulladást okoz, idült májbetegség nem alakul ki a fertőzés után. Az egész világon elterjedt a HAV fertőzés.

Hogyan terjed a vírus?

A vírus a széklettel örül, fertőzött élelmiszerrel, vízzel fertőz. Trágyázott földből származó, nem kellően megmosott élelmiszerekkel, rossz higiéniás környezetben vagy nem kellően alapos kézmosás után emberről-emberre terjed a megbetegedés. Tengervízben is tovább él, így nem kellően tisztított és megfőzött kagylóval, tenger gyümölcseivel is elkapható a megbetegedés.

A betegség lefolyása

A fertőzés után átlagban 4 hét (2-6 hét) kezdődnek a klinikai tünetek. A beteg ezen időszak végétől a sárgaság megjelenéséig üríti székletével a kórokozót, ezért ezen időszak alatt fertőzőképes.

A fertőzés lehet tünetmentes, de változó súlyosságú megbetegedések is előfordulnak. Főleg gyermekkorban enyhe vagy teljesen tünetmentes a megbetegedés.

Kezdetekben fáradékonyság, rossz közérzet, émelygés, bizonytalan hasi panaszok, ízületi fájdalom jelentkezik, majd következik a sárgaság szakasza. Ekkor a beteg már jobban érzi magát, bőrviszketés azonban még előfordulhat. A sárgaság általában idősebb korban mélyebb és elhúzódóbb lehet. A teljes gyógyulás 1-4 hetet vesz igénybe, idős kórban néha hónapokig is eltarthat. Krónikus megbetegedés azonban nem fordul elő.

Hogyan igazolják a fertőzést?

A vírus ellen termelődött ellenanyaga a 3. naptól már biztosan pozitív és egy életen át megmarad. Ez jelzi, hogy az illető védett a HAV vírussal szemben.

Hogyan kezelhető az akut májgyulladás?

Speciális kezelésre csak ritkán, elhúzódó sárgaság esetén 1-1 esetben van szükség.
A májgyulladás esetén legfontosabb a pihenés, ágynyugalom biztosítása. Az első napokban meglévő gyomortáji panaszok, émelygés csökkenthető gyógyszerekkel. Fontos a bő folyadék fogyasztás.

A fertőzés megelőzése

  1. passzív immunizálás során ellenanyagokat viszünk be, hogy megakadályozzuk a kontakt személyben a betegség kialakulását. Az oltás kb. 80%-ban hatásos, ha 2 héten belül alkalmazzák.
  2. aktív védőoltás: az első oltás után 1-2 héttel már védelmet jelent a fertőzéssel szemben, a 6-12 hónap után beadott 2. ismétlő oltás már 100%-ban hatásos min 20 évig.

A fertőzött területre utazóknak, járványok esetén vagy aki fertőzött személy kontaktjai, 1 héten belül az aktív oltás alkalmazása javasolt. Hazánkban mind a passzív mind az aktív oltást az állam az ÁNTSZ-en keresztül biztosítja a megbetegedettek környezetének.
A fertőzés terjedésének megakadályozása céljából megbetegedett ember környezetében lévő még egészséges gyermekét bölcsődébe/óvodába nem lehet vinni a lappangási idő leteltéig, ill. élelmiszeriparban dolgozók sem dolgozhatnak. 

térképes kereső
Jogi ügyekben kapcsolat:
Dr. Kókai Balázs ügyvéd
MOBIL: +36 (30) 392 6757   |   CÍM: 1024 Budapest, Ady Endre utca 19.   |   EMAIL: kokai.balazs@ktconsulting.hu